ΔΙΑΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΚΟΙΝΟΠΡΑΞΙΑ ΣΤΗ ΜΕΓΑΛΗ ΕΛΛΑΔΑ, ΤΡΕΙΣ ΕΜΠΛΕΚΟΜΕΝΕΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΕΣ, Η ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΗ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑ
Να αλλάξουμε ό,τι έγινε κατά μήκος της Ακτής των Θεών για να δημιουργήσουμε μια συγκέντρωση δημόσιου-ιδιωτικού χαρακτήρα μεταξύ Καλαβρίας – Απουλίας – Λουκανίας (Calabro-Appulo-Lucana). Το Ιόνιο Τόξο και η Επανάσταση του Σχεδιασμού.
Οι τροποποιήσεις για τη σύσταση διατοπικής κοινοπραξίας στις παράκτιες κοινότητες της Ακτής των Θεών εγκρίθηκαν στο πλαίσιο του Περιφερειακού Συμβουλίου. Ο φορέας αυτός θα έχει πολλαπλά καθήκοντα και λειτουργίες με στόχο την ανάπτυξη των εδαφών αρμοδιότητας. Η νέα κοινοπραξία θα επιφορτιστεί με το έργο της αξιοποίησης όλων των ευκαιριών για αναβίωση που, ξεκινώντας από τον τουρισμό, θα δώσουν νέα πνοή στις πόλεις αυτής της λωρίδας της Καλαβρίας. Μια ιδέα που γεννήθηκε από την ανάγκη αλληλεπίδρασης, με πνεύμα συνοχής, δημόσιους και ιδιωτικούς θεσμούς που κατανέμονται σε διοικητικές πραγματικότητες που χαρακτηρίζονται από κοινά συμφέροντα.
Ένας θεσμός, αναγνωρισμένος από το κανονικό καταστατικό, ο οποίος θα φροντίζει για τη δημιουργία συνθηκών ανάπτυξης, με στόχο την εξέλιξη των εδαφών αρμοδιότητας και την υλοποίηση των δυνατοτήτων τους: από τον τουρισμό έως τις υποδομές, από τον πολιτισμό έως τους παραγωγικούς οικισμούς, από την προστασία του θαλάσσιου περιβά犀利士 λλοντος έως τους υδάτινους πόρους. Η Κοινοπραξία, στην πραγματικότητα, από νομική άποψη, είναι ένας νομικός θεσμός που ρυθμίζει μια νομικά αναγνωρισμένη εθελοντική συγκέντρωση που συντονίζει και ρυθμίζει κοινές πρωτοβουλίες για την εκτέλεση ορισμένων επιχειρηματικών δραστηριοτήτων, τόσο από ιδιωτικούς φορείς όσο και από δημόσιους φορείς. Φυσικά εκφράζουμε την ευτυχία μας για τις δεξιότητες που εφαρμόζουν τα ανταγωνιστικά σώματα. Αυτά έχουν δείξει ότι ξέρουν πώς να συμβαδίζουν με την εποχή και θέλουν να δημιουργήσουν κάτι που μπορεί, πραγματικά, να αντηχήσει την ευημερία στις εδαφικές κοινότητες στις οποίες απευθύνεται.
Αναρωτιόμαστε γιατί να μην ξαναρχίσουμε, αλλά με έναν μεγαλύτερο και πιο περιεκτικό τρόπο, μια ιδέα έργου που απευθύνεται σε κοινοπραξίες όλων των πόλεων της ακτογραμμής που έχουν θέα στο υδάτινο σώμα του Ιόνιου κόλπου. Η συγκεκριμένη δυνατότητα να τοποθετηθούν τρεις Περιφέρειες στο ίδιο τραπέζι, να αξιοποιηθεί το μεγάλο (και κατά κάποιο τρόπο ανέκφραστο) δυναμικό ολόκληρης της παράκτιας λωρίδας που από τον Κρότωνα φτάνει στο Ιόνιο Σαλέντο. Ένα μεγάλο πλαίσιο τοπικών φορέων διατέθηκε κατά μήκος της ακτογραμμής του Κρότωνα, της Συβαρίτιδας, του Μεταπόντιου, του Τάραντα και του Ιόνιου Σαλέντο. Πέντε επαρχίες και τρεις εμπλεκόμενες περιφέρειες. Τρεις ποιοτικές Αγροδιατροφικές Περιφέρειες. Ένας αόριστος αριθμός αρχαιολογικών χώρων, χωρίς να λαμβάνονται υπόψη οι περιοχές ανυπολόγιστης ιστορικής αξίας. Όλα διάστικτα με 24 λιμάνια, συμπεριλαμβανομένων των ναυτικών, εμπορικών και αναψυχής. Τετρακόσια χιλιόμετρα ακτογραμμής με μοναδικά χαρακτηριστικά στον κόσμο. Όχι μόνο για την ποιότητα και την ομορφιά του ίδιου, αλλά και για την ιδιαίτερη και μοναδική τοξωτή διαμόρφωση που, ουσιαστικά, μειώνει κατά το ήμισυ τον ναυτικό χρόνο ταξιδιού μεταξύ ενός πτερυγίου και ενός άλλου. Γεφυρώνοντας έτσι την επίγεια καθυστέρηση των υποδομών που βιώνει η εν λόγω περιοχή. Όλα πλαισιωμένα στο ευρύτερο πλαίσιο της Μεσογείου όπου η περιοχή διαμορφώνεται ως ένας μικρός και μοναδικός κόλπος που συγκεντρώνει μεγάλες και αμμώδεις παραλίες με αργιλώδεις εκτάσεις, εξοπλισμένες ως ριβιέρα, με τμήματα βράχων. Ένα ενιαίο μεγάλο τουριστικό πλαίσιο ικανό να αυξήσει την προσφορά εργασίας ικανοποιώντας την υψηλή ζήτηση του ίδιου. Αποτελώντας όλο και περισσότερο έναν πραγματικό αποτρεπτικό παράγοντα για τη μάστιγα της ερήμωσης που επηρεάζει, απρόσκοπτα, όλα τα εδάφη μεταξύ lacinio και Punta Leuca.
Είναι σαφές ότι οι επιχειρήσεις αυτού του μεγέθους απαιτούν ένα διαφορετικό όραμα για το έδαφος, το πολιτικό θάρρος και την προδιάθεση για προνοητικότητα. Δεν έχει νόημα να φανταζόμαστε απίθανα πλαίσια μόνο και μόνο επειδή είναι κλεισμένα στον απλοποιημένο επαρχιακό ή περιφερειακό πλέγμα. Ειδικά όταν γνωρίζουμε ότι ένα διοικητικό σύνορο δεν αντιστοιχεί πάντα σε ένα όριο από την άποψη των συμφερόντων που θα μπορούσαν να διαπλέκονται στα αντίθετα εδάφη. Μπορούμε να σκεφτούμε τις συγγένειες μεταξύ της ακτής των Σαρακηνών και εκείνης των Αχαιών. Δύσκολα, και με έναν μάλλον απίθανο τρόπο, θα μπορούσε κανείς να φανταστεί την κατασκευή κοινών μονοπατιών μεταξύ της Riviera dei Cedri και των περιοχών του Ιονίου. Και αυτό δεν συμβαίνει επειδή μας αρέσει να εγείρουμε φραγμούς, αλλά επειδή είναι εδάφη που ζουν σε διαφορετικές οικονομίες που συνδέονται με τις ιδιαιτερότητες των αντίστοιχων λωρίδων γης τους. Ο Κόλπος του Ιονίου είναι στην πραγματικότητα ένα ενιαίο κοινό πλαίσιο ικανό να συνειδητοποιήσει την πολυαναμενόμενη πρόοδο και χειραφέτηση της περιοχής. Εκείνοι που συνεχίζουν να επιδιώκουν διαστρεβλωμένες εδαφικές γεωμετρίες, είτε είναι κακόπιστοι είτε λένε ψέματα γνωρίζοντας ότι λένε ψέματα. Ή πολύ πιο πιθανό να είναι τόσο δεμένη με δυναμικά συγκεντρωτικής φύσης ώστε να αντικρούει το αδιάψευστο.
Και ας ξεκινήσουμε λοιπόν ξανά από τις ρίζες μας για να χτίσουμε μαζί το μέλλον μας.
Συντακτική Ομάδα Μεγάλης Ελλάδας
Μετάφραση: https://www.mgrecianews.com/